недеља, 15. март 2015.

Pirinač - riža ( pravilno spremanje )





- 2 kasike ulja
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 3 šolje vode
- 1 kašičica soli

::: pirinač dobro oprati, staviti sa cedaljkom na krpu ( da se dobro iscedi )

::: dok se pirinač cedi beli luk sitno iseći i propržiti na ulju,
    dodati pirinač i mešati dok pirinač ne počne da " šuška "

::: dodati 3 šolje mlake vode i posoliti

::: sačekati da provri, a zatim smanjiti vatru na minimum ...

::: kuvati dok sva voda ne ispari

( Ne treba mešati, osim ako ne preti da zagori, ali tada dolijete minimum vode i nastavljete sa kuvanjem dok pirinač ne dostigne željenu mekoću )

Na ovaj način spremićete pirinač koji nije gnjecav, voden ... i koji ima " odvojeno zrno " , odnosno lepu formu.

Može kao prilog, ali može i kao glavno jelo.
Zdravo je, i odličan je izbor za - večeru na primer.

Нема коментара:

Постави коментар