- 2 kasike ulja
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 3 šolje vode
- 1 kašičica soli
::: pirinač dobro oprati, staviti sa cedaljkom na krpu ( da se dobro iscedi )
::: dok se pirinač cedi beli luk sitno iseći i propržiti na ulju,
dodati pirinač i mešati dok pirinač ne počne da " šuška "
::: dodati 3 šolje mlake vode i posoliti
::: sačekati da provri, a zatim smanjiti vatru na minimum ...
::: kuvati dok sva voda ne ispari
( Ne treba mešati, osim ako ne preti da zagori, ali tada dolijete minimum vode i nastavljete sa kuvanjem dok pirinač ne dostigne željenu mekoću )
Na ovaj način spremićete pirinač koji nije gnjecav, voden ... i koji ima " odvojeno zrno " , odnosno lepu formu.
Može kao prilog, ali može i kao glavno jelo.
Zdravo je, i odličan je izbor za - večeru na primer.
Нема коментара:
Постави коментар